Usługi Żywieniowe i Dietetyka

Kierunek: 

Towaroznawstwo

Tryb: 

Stacjonarne
Niestacjonarne

Rodzaj: 

I stopnia

Usługi Żywieniowe i Dietetyka

Kierunek: Towaroznawstwo

Studia stacjonarne i niestacjonarne I-go stopnia – 7 semestrów - dyplom inżyniera

JAKĄ WIEDZĘ ZDOBĘDZIESZ ?

  • Towaroznawstwo i technologia żywności,
  • Podstawy ekonomii i prawa żywnościowego,
  • Metody analityczne oceny jakości i autentyczności towarów,
  • Znormalizowane systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności oraz systemy certyfikacji jakości wyrobów
  • Metody i techniki doskonalenia jakości produktów i usług,
  • Organizowanie i nadzorowanie etapów produkcji potraw z uwzględnieniem dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej, systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli,
  • Podstawy żywienia człowieka z elementami dietetyki
  • Żywienie na różnych etapach rozwoju osobniczego człowieka
  • Planowanie i ocena sposobu żywienia oraz stanu odżywienia
  • Planowanie i organizacja żywienia indywidualnego i zbiorowego,
  • Organizowanie i prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług żywieniowych i dietetyki.

JAKIE ZDOBĘDZIESZ UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE SPOŁECZNE ?

  • Kształtowanie i ocena jakości produktów spożywczych,
  • Dobór i stosowanie metod analitycznych oceny jakości produktów i usług,
  • Planowanie i wdrażanie działań związanych z atestacją i certyfikacją jakości wyrobów,
  • Kształtowanie relacji z klientem / pacjentem,
  • Planowanie i przygotowanie potraw i jadłospisów w żywieniu indywidualnym, zbiorowym dla różnych grup ludności,
  • Nadzorowanie i kontrolowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych na wszystkich etapach produkcji potraw,
  • Udzielanie porad dietetycznych,
  • Prowadzenie edukacji żywieniowej,
  • Prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług żywieniowych i dietetycznych.

GDZIE MOŻESZ PODJĄĆ PRACĘ?

Absolwenci są przygotowani do podjęcia pracy w:

  • Placówkach zajmujących się produkcją i dystrybucją żywności,
  • Inspektoratach nadzoru sanitarno–higienicznego,
  • Organizacjach konsumenckich lub w przedsiębiorstwach handlowych i produkcyjnych przemysłu spożywczego (np. catering dietetyczny),
  • Zakładach żywienia otwartego i zamkniętego,
  • Instytucjach zajmujących się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym,
  • Instytucjach zajmujących się promocją zdrowego stylu życia,
  • Placówkach zajmujących się projektowaniem diet i profilaktyką zdrowotną.

Studenci specjalności Usługi Żywienie i Dietetyka, podobnie jak inni studenci I stopnia kierunku Towaroznawstwo, mają też możliwość uzyskania certyfikatu Asystenta jakości.

Termin rekrutacji: 

VI-IX
Wprowadzenie:
K.Gwarda 20.03.2017
Ostatnia modyfikacja:
I.Wierzbowska 10.08.2017